Pages

Wednesday, May 7, 2014

Mari Kita Buat Sarung Kotak Tisu

Posting kali ini saya nak ajak pelawat sekelian membuat Tissue  box Cover atau sarung kotak tisu yang simple tapi menawan.  Untuk yang meminati kraftangan tentu anda enjoy nak buat, pada yang tak minat tu, boleh juga belajar, lama lama nanti tentu minat.

Kotak tisu 100 sheet

Pandangan dibahagian bawah kotak.
Pandangan dari sisi


Di atas ini adalah bunga reben dan daun 'ready made' yang digunakan sebagai hiasan pada sarung kotak tisu di atas. Jika tidak pandai membuat bunga reben, dapatkan dari Lamansari Kraftangan Kalumpang (ada jualan bunga reben)


Di bawah ini adalah persediaan awal untuk menjahit sarung kotak tisu.


Bahagian atas yg telah siap dihias, daunnya menggunakan teknik sulaman reben, kalau tak ada jarum sulam, bolehlah gunakan daun ready made. Ukuran bahagian atas kotak tisu 8.2 inci pjg x 4.8 inci.  lebihkan sedikit utk bhg jahitan


Lining bahagian dalam.


Untuk bahagian bawah sediakan kain lebihkurang 30" pjg x 5 " lebar. Jahitkan kain bhg bawah sekeliling dan cantum hujungnya kemas.


Akhir sekali lipat bahagian tepi dalam 1/2 inci untuk dimasukkan getah dan  cerut.  Bolehlah disarungkan ke kotak tisu anda.
Dah siap, ok...

Anda boleh membuat berbagai saiz mengikut ukuran kotak tisu, 100 sheets atau 200 sheets atau kotak berbentuk empat segi, cuma ikut saja ukurannya.  Projek ini tidak menggunakan kain yang banyak , mungkin anda boleh memanfaatkan kain lebihan langsir tentu kelihatan sedondon.  Kali ini meja meja di rumah anda akan berseri dengan kotak tisu yang berhias cantik. Harap anda semua dapat membuatnya dan selamat berjaya dan berkreatif. Terima kasih kliklah iklan2 yang nampaktu.


No comments: