Pages

Tuesday, July 2, 2013

Kraftangan Dari Vietnam

Aku yang memang minat kraftangan tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan hasil kraftangan rakyat Vietnam yang dijadikan produk untuk dikomersilkan.  Pelancung-pelancung memang sukakan hasil kraftangan yang begitu unik dan seni.  Di bawah ini salah satu gerai cenderahati hasil tangan rakyat Vietnam.
Kebanyakan hiasan  pada beg, baju, cadar dan telekung bermotifkan sulaman.




    Beg sandang dengan sulaman benang , gadis Vietnam dengan pakaian traditionalnya (Ao dai)

Di bawah Ini pula hasil tangan yang paling aku minati, sebab aku pun sedang menghasilkan produk sulam reben.  Karung dari kain  bersulam bunga reben untuk simpan kasut.  Sempatlah aku beli tiga helai, tak pula nak simpan kasut, sayang sebab cantik and sweet.





Saja aku beli sebagai idea untuk menghasilkan gaya sulaman dan ros reben yang memang aku minati.  Bunga ros reben yang aku hasil di atas kain siap jahit kemas supaya tak tanggal. Bunga ros reben produk Vietnam ini hanya di gam saja atas kain, memang cantik tapi kalau pakai lasak-lasak tanggal pula bunga tu.lebih baik jahit kan....

Lepas ni aku pun bersemangatlah pula, jum beli reben banyak-banyak.