Pages

Friday, March 30, 2012

Terjah Jangan Tak Terjah

Terjah apa tu.  Dulu masa mula berblog pakai aja template yang simple2 mudah gitu.  Takut nak cuba-cuba nanti kusut masai, almaklumkan aku ni bukan ada basic IT.  Sekadar basic menaip boleh tahan.  Dah lebih setahun ini baru ada masa dan ada keberanian nak terjah. Teringin nak menukar wajah teratak beberapa blog aku yang muramje tu.  Ha, awal 2012 ini nampaklah kelainan sikit.  Segarlah mata memandang, bukan pandaipun macam bloger-bloger, mostly bebudak student yang mostly ada basic IT.  Aku ni hah, kamu semua tahu tak aku ni kira makcik kamu kamu semua, ha kamu, cayalah.

Terjah punya terjah, berkali-kali tukar template. hilang pula ad nuf tu. buatlah lagi , jenuh juga bertungkus lumus. korang boleh gelaklah tengok acik ni.  Bila tengok blog anak-anak buah semuanya cantik cantik mulus dan kreatif.  Angan-angan aku nak buat yang cantik, tapi tunggulah nanti aku ada masa yang sesuai, masa lapang yang tenang dan berkobar.  Setakat itu aje yang aku boleh buat.  Adake pelawat yang sudi menyinggah, kalau ada terima kasih banyak kerana sudi singgah dan menjenguk, senyumlah sikit, hahah macamtu la...

Lepas tu tak pandai pula nak copy and paste gambar,  sekarang dah pandai dah., sebab berani mencubalah,  blog cerita dongeng aku dah ada gambar pelengkap cerita , tengoklah blog "DONGENG DARI IBUKU".  Tiap siri dongeng ada gambar hiasannya. Dulu tu cuma pandai upload je gambar gambar, rupanya ada juga yang senang lagi. hu hu.. 

Walau apapun, ilmu sentiasa dicari, ia tetap bermanfaat kepada diri dan kepada semua.  Bak tajuk sebuah buka motivasi yang pernah aku baca " BERANI UNTUK GAGAL".  Kita mestilah berani mencuba walaupun kita tidak tahu apa ada di sebaliknya, kegagalan atau kejayaan.  Janji kita telah berusaha, jika gagal juga bukan kita gagal tapi kita orang yang berani. Cuma belum cukup cukup usaha tu, boleh kan, setujukan.

Ok, setakat ini pelbagai ceritaku, jumpa lagi, insyaallah.

Monday, March 19, 2012

Petola Bantal - Selain Buat Sayur - Versi Ke 2

Penghujung tahun 2011 seorang student UPSI respond pada post saya yang bertajuk "Petola Bantal Selain Buat Sayur".  At last dia datang cari rumah saya sebab nak dapatkan buah petola bantal yang mana seratnya boleh digunakan sebagai span menggosok pinggan dan badan. Dia sempat mengambil gambar pokok dan beberapa biji buah yang telah kering.  Tujuannya  untuk dijadikan bahan asignment tahun akhir.  Masa tu pokok petola di belakang rumah saya telah dibersihkan kerana terlalu rimbun hingga memanjat pokok kelapa jiran.  Yang tinggal hanya beberapa biji buah pada pokok yang memanjat di pagar.  Saya berikan serat petola yang telah saya bersihkan  padanya, dia juga mengambil beberapa biji yang muda.
Pada mulanya dia ingin membeli jumlah yang banyak tapi tak ada stok sebab hanya untuk kegunaan sendiri,  Mungkin suatu hari kelak saya nak usahakan ladang petola bantal khusus untuk produk span semulajadi.
Tahun 2012 saya dah menanam semula pokok petola bantal dan telah pun berbuah. Nak tanam banyak-banyak tak cukup kawasan hanya di tepi pagar sahaja.  Buah yang bergayutan menjadi teguran orang yang lalu lalang kenapa tidak diambil sebab dah tua.   Saya menerangkan bukan untuk buat  sayur tapi buat span . Mereka hairan macam tak percaya pula.. Sepupu serta adik beradik saya semua dah tahu kegunaan petola bantal yang saya tanam tu.  Mereka pun menggunakan span dari tumbuhan ini.  Kalau teringin nak buat sayur bolehlah ambil buah yang masih muda yang tidak bersabut.  Dah lebih 10 tahun saya tidak lagi membeli span di kedai sebab dah ada pokok yang memberikan produk semulajadi.  Wahai kawan-kawan semua marilah kita tanam pokok yang dapat kita manfaatkan buahnya selain untuk dimakan, dibuat span juga menghijaukan kawasan rumah.  Pokoknya mudah tumbuh dan cepat berbuah.  Untuk menghasilkan span dari serat petola, ambil buah yang telah masak, biarkan ia kering untuk memudahkan membuang kulitnya, keluarkan bijinya dan terhasillah serat yang boleh digunakan sebagai span membasuh pinggan mangkuk dan boleh juga menggosok tubuh badan.
Setelah kulit kering dibersihkan, inilah hasilnya.

Ini yang masih muda boleh buat sayur