Pages

Tuesday, August 23, 2011

Buat Biskut Raya Atau Beli Biskut Raya?

Bunga telur merak
Tiga hari berturut-turut ni aku aktif pula nak updatekan blog ni, dalam bulan Ramadhan ni kot kuranglah sikit kerja kat opis ni, aku pun mengambil peluang mengetuk keyboard sambil nak cari idea apa yang nak di paparkan.  Bunga telur ciptaan ku tetap ada ku paparkan di sini.  Sambil2 tu promot juga lah bunga telur tu kot ada yang sedang mencari idea nak buat sendiri atau nak tempah boleh saja.  Aiditfitri pun semakin hampir menjelang, ada juga yang akan melangsungkan perkahwinan seminggu atau dua minggu selepas aidilfitri.  Majlis kahwin ni dah tak bermusim, berterusan sepanjang tahun.  Dulu-dulu tu orang suka buat pada musim cuti sekolah, tapi kini tidak lagi, sebab sering pula serentak dengan tarikh  rakan sekampung  atau saudara mara yang jauh, payahlah pula nak bekejar untuk memenuhi jemputan.  Berbalik kepada cerita nak raya ni, staf wanita di pejabat  dah mulalah  menjinjing kueh/biskut raya yang telah ditempah sebelum ramadhan lagi.  Kerana berkerja tak sempat nak buat kueh raya sendiri, semua beli, sebab semua ada dijual.  Janji sediakan kan ongkos saja.  Mudahkan.  Dah tak ada thrill nak buat kueh raya macam aku kecik2 dulu tolong emak bakar kueh bahulu pakai sabut kelapa atau arang. Tumbuk kacang hijau buat putu kacang.  Putu kacang dijual sekarang ni tak sesedap putu kacang zaman dahulu, kenapa ye?. Budak sekarang cuma nampak kueh bahulu/biskut dah siap dalam bekas/balang untuk dibeli dan bawa pulang.  Ibu-ibu zaman dulu akan tanya anak jiran "emak dah buah kueh rayake?, ibu-ibu zaman sekarang ini akan tanya anak jiran " emak banyak beli kueh raya ke?. Begitulah budaya raya kita berubah kerana wang dan masa.  Bukanlah berubah kearah keburukan, cuma kelainan sajalah, kita membeli biskut raya tu pun kerana menyokong industri biskut raya tu sendiri, ada yang menjual secara kecil-kecilan, dimusim raya nilah mereka mencari rezeki yang lebih sedikit dengan menjual biskut atau kueh raya..  Bagi diri ku pula untuk membuktikan pada anakku yang aku ni pandai juga buat kueh raya, maka aku buat juga dua tiga jenis biskut, terasalah macam demam raya.  Rajin pula mereka menolong sebab excited emak buat kueh raya. 

Monday, August 22, 2011

Rahsia Kebahagiaan

Suatu waktu dulu, saya pernah terbaca falsafah dari seorang pujangga. Setelah sekian lama, saya teringat falsafah itu.  Mungkin anda semua pernah terbaca di mana-mana, kita boleh memikirkannya kerana pengalaman mengajar erti kehidupan. Di antara yang masih teringat seperti di bawah ini.

" MENYUKAI APA YANG KITA DAPATI, BUKAN MENDAPATKAN  APA YANG KITA SUKA, ITU RAHSIA KEBAHAGIAAN"

Dari pemahaman saya besyukurlah dengan apa yang telah kita miliki, setelah kita gagal memiliki apa yang kita tidak mampu. Walau kita telah berusaha sedaya upaya mempertahankan sesuatu tetapi masih gagal.  Tak perlu kita merungut atau menyesal kerana itu bukan rezeki kita. Semua kita pernah mengalami susah senang dalam kehidupan, mencari harta dan kebahagiaan. Adakah kita bahagia dengan harta atau derita dengan kemiskinan.  Adakah kita bahagia dalam pekerjaan sekarang atau derita kerana gaji yang kecil.  Allah sbt berfirman, bersyukurlah dengan rezeki yang kamu dapat, baru Aku akan menambah rezeki kamu. Tiada maknanya kita minta dimurahkan rezeki sedangkan kita tidak bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang. Setiap orang mempunyai pendapatnya sendiri kerana  telah melalui rencah kehidupan yang berbeza.

Sempena menyambut Aidilfitri yang hampir menjelang ini ampun dan maaf saya pinta andai tulisan di atas macam belagak bijak pandai pula, siapalah saya, sekadar insan kerdil di alam maya ciptaan Allah.

Insyallah jumpa lagi dengan falsafah lama yang boleh diulas dan kembangkan maksud yang tersirat.

Sunday, August 21, 2011

Orang Lelaki Pakai Tuala Wanita?

'Mi, orang lelaki tu pakai tuala wanita jenama tu ke?" pertanyaan dari anak perempuan saya yang berusia 12 tahun sewaktu melihat satu iklan di televisyen  mengenai tuala wanita  "Taklah", jawap saya ringkas.  "Tapi, kenapa dia puji tuala wanita tu, macam dia pernah pakai, tak maluke" sambungnya lagi.  Saya hanya terdiam, sebagai orang dewasa kita boleh terima kaum lelaki sebagai jurucakap kepada iklan tuala wanita.  Sebagai anak-anak yang baru kenal apa itu "period" tentulah tak manis baginya bila orang lelaki memberitahu perihal tuala wanita.  Sepatutnya kaum wanita sendiri yang menjadi jurucakap iklan tersebut, kerana mereka memakai tuala wanita dan tahu kelebihan jenama tuala tersebut, kenapa lelaki tu yang puji kelebihan tuala wanita tu, sedangkan dia tidak pernah mengalami memakai tuala wanita yang diiklankan itu.  Begitulah kemusykilan anakku yang seorang ini.

Sunday, August 14, 2011

Bunga-bungaan Terafi Yang Menenangkan

Lihatlah warna warni keindahan.  Bunga-bungaan berbagai jenis dapat mewujukan suasana keindahan.  Setengah orang berpendapat tumbuhan dan bungaan salah satu terafi menenangkan, memberi kepuasan dan senyuman. Tak perlu banyak , contohnya cukup sekadar dua tiga jambangan orkid yang berbunga indah dapat membuat kita damai, tenang, tersenyum meleraikan tekanan harian.  Sekuntum mawar merah yang mekar membuat kita rasa bahagia.  Pokok sayuran yang kita tanam hidup subur dan berhasil, walau sedikit membuat kita rasa puas dan gembira.  
Wujudkanlah sekliling rumah kita dengan warna warni keindahan, kita akan rasa damai dan ceria. Untuk yang tinggal di  taman perumahan, hanya ada ruang hadapan dan belakang saja, boleh juga usahakan tanaman dalam pasu, dua tiga pokok bunga kertas sudah memadai akan menceriakan suasana.  Anda setujukan.  Kadang kala kita tak punya masa, kalau tanam bunga terbiar pula tak sempat nak baja dan siram. Kekadang tu punya masa tapi langsung tak suka dan  tak minat tanaman bunga atau sayuran.  Terpulanglah..

Wednesday, August 10, 2011

Nuffnang Dah Sudi Menyinggah

Bunga telur ciptaanku 
Orkid dancing lady yang mudah ditanam
Blog aku ni taklah secanggih mana, hanya untuk cerita perihal hobi kraftangan, ada juga aku krafkan pengalamanku, rasanya tak ada harapan iklan nuffnang nak menyinggah.  Baru dua bulan aku join, sambil tu nak promot bunga telur  tetiba ada juga iklan yang menyinggah tapi hanya untuk seminggu, trafik tak sampai 20 orang.  Bila tengok earning adalah sen-sen aja tapi aku seronok dan bersemangat,  itulah agaknya nuffnang sengaja nak bagi aku semangat, kan kan. Setelah enam bulan berlalu aku terus updatekan blog aku ni, tetiba awal bulan ini earning aku bertambahlah cikit, rupanya iklan menyinggah pada blog aku ni dan blog yang satu lagi 'Dongeng Dari Ibuku' . Memandangkan trafik sikit kempen iklan seminggu, earning pun ciput.. Terima kasih kepada bloger2 yang memberikan tip dan tutorial, aku masih kekurangan  ilmu dan kekurangan masa. Terima kasih ku ucapkan pada Pak Nuffnang yang sudi menyinggahkan iklannya ke laman teratakku.  Laman ini akan ku penuhi dengan bunga-bungaan bersama harapan yang berbunga . 

Monday, August 8, 2011

Dapatkan Traffic Percuma

Jum kita cuba Cara Dapat Traffic PERCUMA di innit nuffnang..!!                                                                              

Tengah tengok blog tutorial nuffang terbaca la saya tutorial nie...saja nak mencuba...tak salahkan...dan x rugi pun.. :) Yes yes saya pun ikut,  baru nak belajar moga moga menjadi.


Keyword traffic pun memang salah satu keyword yang popular dalam innit ni..


So, make it short.. tips2 nak naikkan traffic blog kita adalah :
  1. Tulis posting artikel mcm posting ni. Atau copy-paste artikel ni dan kemudian buat tajuk yang menarik supaya org terjah blog kita.
  2. Pastu letakkan URL LINK yang mcm kat bawah ni jer untuk artikel yang di tulis dlm blog/web korang. cuba jelah...tak rugipun........ :P
1. blog budak nakal5. My Big Family and Friends
13. akupenghiburmuda
14. CariInfoGunaGoogle
15. Roskraf 

Peraturannya

  •  Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.
  • Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.
  • Setelah itu masukkan link anda di urutan paling bawah (No.15).
  • Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:
Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625
SELAMAT MENCUBA!!!!
Jujur sesama kita, semoga berjaya bersama.

Sunday, August 7, 2011

Unta Berhias

Umrah ku dua tahun yang lalu.  Unta yang berhias cantik.  Aku tidak pasti nama tempat ini, kalau tak salah Jabalrahmah. Hanya dari kamera HP aku abadikan gambar ni sebagai tatapan anakku.  Kalau nak naik unta tu bayarannya cuma 5 rial, lebihkurang Rm5.00 aje.  Peniaga-peniaga berjualan di tengah-tenngah panas tanpa payung atau teduhan. Barangkali mereka dah biasa dengan cuaca panas.  Mencari rezeki halal tak kira di mana, walau di bumi Allah yang panas terik ini mereka tetap dikunjungi oleh pelbagai bangsa dari seluruh dunia.